Reborn-nukkejen historia

Reborn-nukkejen historia

Reborn-nukkejen historia tulee suoraan Yhdysvalloista. Aluksi reborn-nukkeja oli saatavilla vain muutamalle harrastajalle, jotka halusivat tehdä eläviä vauvoja. Myynti kasvoi räjähdysmäisesti 2000-luvulla, kun suuret kaupalliset sivustot tulivat markkinoille. Siitä lähtien reborn-vauvat eivät enää olleet vain harrastajien markkinoita varten, vaan kaikkien niiden, jotka halusivat adoptoida elävän näköisen reborn-vauvan. Katsotaanpa reborn-nuken historiaa sen synnystä ja vaikutuksesta nykymaailmaan.

Reborn-nuken alkuperä

Reborn-nuken historia juontaa juurensa esihistoriallisiin aikoihin, mutta kulttiesine on vaikea erottaa nykyisestä lelusta. Pieniä puusta ja savesta tehtyjä ihmishahmoja on löydetty egyptiläisistä haudoista jo vuodelta 2000 eKr. Vasta 5. vuosisadalla eKr. nuket voitiin todella tunnistaa leluiksi. Nuket kehittyivät tietysti eri aikoina ja eri paikoissa eri tavoin, käytettävissä olevien muotien ja materiaalien mukaan. Ensimmäiset olivat enemmän tai vähemmän raakoja savesta tehtyjä tai puusta veistettyjä representaatioita, ja sitten ne kehittyivät vähitellen, ja niissä oli liikkuvat raajat, vaatteet ja tarvikkeet. Renessanssin aikana ilmestyivät ensimmäiset realistisemmat Reborn-nuket, joilla oli silmät, hiukset ja jopa lasinivelet.

Mutta vasta 1800-luvulla kohtasimme oikeasti reborn-vauvat, kuten me ne tunnemme. Siitä lähtien markkinat laajenivat vähitellen, ja tarjolla oli yhä realistisempia nukkeja kaikenikäisille ja eri budjeteille. Pyrkimys mahdollisimman suureen realismiin saavutti uuden tason 1990-luvulla, kun markkinoille tulivat "Reborn"-nuket (suomeksi "uudestisyntynyt"), jotka ovat toisinaan häiritseviä jäljennöksiä vastasyntyneistä tai vauvoista.

Ensimmäinen internetissä myyty Reborn-nukke

Ensimmäistä Reborn-nukkea myytiin internetissä eBayssä 2000-luvun alussa. Tämä laajensi Reborn-nukkejen markkinoita, ja verkkokauppoja alkoi syntyä. Markkinat alkoivat keräilijöistä, jotka ihailivat taitoa ja realismia, jolla nämä vauvat oli tehty. Tämän jälkeen ei kestänyt kauan, kun ilmaantui ihmisiä, jotka halusivat saada Reborn-vauvoja emotionaalisista syistä, kuten äitejä, jotka käyttivät niitä terapeuttisten tarkoitusten välineinä, tai tyttöjä, jotka halusivat saada identiteetin tunteen.

Reborning tekniikka

Reborning tekniikka

Reborning tekniikka on tarkkaa ja huolellista työtä.

Reborning on taidetta, jossa vauvasta tehdään käsin mahdollisimman paljon vastasyntyneen tai oikean vauvan näköinen olemassa olevasta nukesta. Liike alkoi 1990-luvun lopulla lähinnä Yhdysvalloissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Prosessi edellyttää nuken purkamista teollisen maalin poistamiseksi ja erillisiä raajoja sisältävän kokoonpanopakkauksen käyttämistä ainutlaatuisen, yksilöllisen Reborn-nuken luomiseksi.

Reborn-vauvoja voidaan valmistaa mistä tahansa vinyyli- tai silikoninukesta, mutta jotkut sopivat paremmin kuin toiset, koska niiden piirteet ovat realistisempia. Siksi valmistajat valitsevat nukkeja valitessaan nukkeja, joilla on jo realistiset ihmisen ilmeet. Helmetysprosessi aloitetaan valitsemalla nukke, jota käytetään pohjana.

Newborning tekniikka

Newborning tekniikka

Newborning-tekniikan avulla voit luoda oman Reborn-vauvasi sarjan avulla.

"Newborning" -periaatteena on ostaa kaupasta nukkepaketti ja muuttaa se itse. Newborning-menetelmällä tehty reborn-nukke on tae ainutlaatuisesta ja aidosta Reborn-vauvasta. Maalaus tehdään itse, myös hiusten istuttaminen tehdään pienillä neuloilla. Seuraavaksi uudelleensyntynyt vauva punnitaan, jotta sen paino on lähellä vastasyntyneen painoa, ja lopuksi valitaan silmät.

Pakkaukset voi ostaa valmiina tai jokaisen osan voi ostaa erikseen, jotta vauva olisi mahdollisimman yksilöllinen. Tietenkin on mahdollista saada reborn-nukke ammattilaisen tekemäksi, kuten myymälässämme, älä epäröi tutustua kaikkiin silikoni reborn-nukkeihimme, näiden vauvojen realismi on uskomatonta.

Reborn-nuket ja kiistat

Reborn-nuket kiistat

Reborn-vauvan upea realismi voi olla järkyttävää.

Reborn-nuket ovat kiehtovia ja häiritsevän realistisia, ja ne saavuttavat elävien olentojen aseman: Reborn-vauvaa voidaan kohdella paljon rakkaudella ja hellyydellä, aivan kuten oikeaa vauvaa. Joidenkin kriitikoiden mielestä tämä on käyttäytymismallien muuttumista. Sitä voidaan pitää epäterveellisenä. Uudelleensyntyneet vauvat voivat olla jopa pelottavia: nuken elottomuus saa jotkut ihmiset pitämään sitä kuolleena lapsena.

Ostavatko reborn-nukkefanit vain nuken vai adoptoivatko he (sijais)vauvan? Tämän kysymyksen voisi esittää, kun tarkastelee reborn-nukkejen asemaa heidän elämässään. Aidon ja väärennetyn välillä on hieno raja. Jotkut lapsensa menettäneet naiset pitävät uudelleensyntyneitä nukkeja tapana surra. Tässä kohtaa ilmiö muuttuu huolestuttavaksi. Vaarana on, että nämä surevat äidit päätyvät uskomaan, että nuket ovat oikeita. Asiantuntijat uskovat, että reborn-vauvan "adoptoiminen" surutapana voi olla terveellistä, mutta vain jos sitä ei käytetä liian pitkään. Jokainen päättää itse tästä asiasta. Kuten huomaat, reborn-vauva ei ole yleisesti hyväksytty. Jotta niistä tulisi osa suurta yleisöä loukkaamatta kaikkien herkkyyttä, on välttämätöntä, että ne pysyvät omalla paikallaan leluina ja keräilyesineinä.

Päätelmä

Reborn-nuken historia on yli 30 vuotta vanha, ja näiden nukkejen suosio kasvaa jatkuvasti sekä aikuisten että lasten keskuudessa. Olipa kyseessä sitten lelu tai terapia läheisen menettämisen johdosta, näiden vauvojen kauneus on tärkein syy menestykseen. Kiistelyn lisäksi reborn-nukeista on tullut harvinaisia keräilyesineitä, jotka kiinnostavat monia ihmisiä.